Tips

3 tips om een Wereldoriëntatieles boeiend te maken

Tip 1: Concreet materiaal

Je kan hier bijvoorbeeld werken met een themahoek. Je kan hiernaar dan verwijzen, waar concreet materiaal inzit. Wij hebben een voorbeeld van een themahoek met als onderwerp: Wereldoorlog I en II. Er is hier heel veel gebruik gemaakt van echt materiaal, van die periode. Dat maakt het interessanter voor de leerlingen. Ze gaan kijken met grote ogen, naar jou, en ze gaan zeker en vast aan je lippen hangen.
                                  
 
 

Tip 2: Werkelijkheidsnabij

Hier werken we ook met voorbeeld van een themahoek. In deze themahoek werd er gebruik gemaakt van het thema herfst. Elke leerling wordt op dit moment gewaar van dit seizoen. De bladeren vallen van de bomen, het begint kouder te worden, de bladeren worden bruin/rood/oranje/geel,... Het is een thema dat in de belevingswereld van de kinderen zit, vandaar dat dit werkelijkheidsnabij is. De leerlingen komen er, op dit moment, dagelijks mee in contact.
 

Tip 3: Actief leren

Hier gebruiken we als voorbeeld een hoekenwerk dat iemand, van ons, heeft gebruikt in de les. De leerlingen moesten in hun hoekenwerk werken rond het thema Wereldoorlog I. De leerlingen werkten onder andere met teksten van die periode bv. dagboekfragmenten, foto's, boeken en nog veel meer. Doordat je werkt met een hoekenwerk, en verschillende opdrachten, ga je de leerlingen zeker mee hebben en gaan je leerlingen zeker nooit vergeten wat je hen hebt bijgeleerd.