3 werkpunten

Ilja's stageschool: Het Zonnekind

De 3 werkpunten
 
    Eerste werkpunt: ICT en het gebruik van multimedia. 
 
Ik heb tijdens de stage gewerkt aan de vaardigheden ICT. Dit heb ik gedaan door de leerlingen zelf informatie te laten opzoeken, op de pc. 
Ze kregen allemaal (per groep) een bundel met daarin afbeeldingen van een bepaalde provincie. Daarvan moesten ze dan een poster maken. 
Bij elke afbeelding stond wat er op de afbeelding te zien was. Dit was echter enkel de naam. 
Ze moesten bij elke afbeelding die ze gebruikten iets van extra informatie schrijven en moesten er iets over kunnen vertellen. Die informatie konden ze op het internet opzoeken. Elke groep had daarvoor een laptop ter beschikking. 
De leerlingen wisten al hoe ze op het internet moesten opzoeken, maar af en toe was het wel nodig hen een tip te geven. 
 
Ook heb ik tijdens de stage verschillende keren geluidsfragmenten gebruikt tijdens de lessen.
 
 
 
    Tweede werkpunt: eigen thema's.
 
Tijdens de stage heb ik 1 thema ingevoerd, namelijk 'De Groote Oorlog'. Omdat we rond wapenstilstand op stage gingen, was dit een ideaal thema om aan te brengen. Ik had daarvoor eerst alle onderwerpen, die me leuk leken, opgeschreven. Daarna heb ik geselecteerd wat haalbaar was om in de lessen te doen, zodat de lessen geen allegaartje van vanalles was. Niet alle onderwerpen konden dus aan bod komen, maar er is ook zoveel rond de Groote Oorlog te doen, dat het onmogelijk is om alles te geven in de 6 lessen, die ik voor dat onderwerp kreeg. Het is leuk om tijdens zulke periodes, en in de omgeving van zo'n belangrijke data, iets rond die evenementen te doen. Op die manier komen de leerlingen ook te weten waarom ze bijvoorbeeld op 11 november vrij hebben. 
 
 
 
    Derde werkpunt: attitudes.
 
Ik heb tijdens de lessen WO ook aan vaardigheden als 'respect' en 'samenwerking' gewerkt.
Tijdens de lessen over de Groote Oorlog moesten de kinderen werken in groep. Daarbij moesten ze leren samenwerken en naar elkaar luisteren, wat niet zo eenvoudig bleek te zijn. Sommige kinderen luisterden niet naar elkaar of waren aan het discussiëren. Het was dan belangrijk om te zeggen dat ze samen moesten werken en dat het daarbij belangrijk was om naar elkaar te luisteren. Tijdens dat werken in groep was ook respect belangrijk. Het was inderdaad de bedoeling dat ze allemaal iets voorstelde in de groep en dan moet iedereen respect voor elkaars mening kunnen opbrengen. Als de leerlingen niet met respect naar elkaars mening kunnen luisteren, is een vlotte samenwerking zeer moeilijk.
Ook bij het maken van de posters, over de verschillende provincies, was samenwerking belangrijk. De leerlingen moesten namelijk aan elkaar voorstellen welke afbeeldingen ze op de poster zouden hangen en wie wat zou doen, maar ook respect was bij deze activiteit belangrijk. De leerlingen moesten nadien namelijk hun poster aan de klas voorstellen. Ze moesten, als publiek, luisteren naar de leerlingen die vooraan stonden. Dit is een teken van respect.